Timisoara

Regizorul de teatru Árpád Schilling, considerat un pericol pentru securitatea Ungariei

Regizorul de teatru Árpád Schilling, considerat un pericol pentru securitatea Ungariei

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 4 ani si 3 saptamani
Vizualizari
412

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Regizorul de teatru Árpád Schilling,
considerat un pericol pentru securitatea Ungariei
În urmă cu câteva zile, Comitetul Național pentru Securitate al Ungariei a numit trei personalități ale vieții publice din Ungaria care reprezintă o amenințare față de democrația maghiară, titrează portalul politic Unul este regizorul de teatru Árpád Schilling, premiat de Uniunea Teatrelor Europene, al cărui prim spectacol montat în România, „Exit”, coproducție inițiată de Teatrul Maghiar din Timișoara, va fi prezentat la București în luna octombrie, în cadrul Platformei Internaționale de Teatru.

Márton Gulyás, Árpád Schilling și Gábor Vágó au criticat public în ultima perioadă regimul lui Victor Orbán, limitarea libertății de expresie, corupția din țară și deschiderea Budapestei către Moscova. În urma unei ședințe cu ușile închise, vicepreședintele Comitetul Național pentru Securitate din Parlamentul Ungariei, Szilárd Németh din partidul de guvernare Fidesz a spus că există indicii cum că cei trei ar pregăti ”în această toamnă fierbinte” activități subversive, mai exact proteste publice care pot atenta la ordinea publică din Ungaria.
Árpád Schilling a scris cu ironie pe pagina sa de pe o rețea de socializare: „A venit ziua cea mare, am primit cel mai prestigios premiu de la guvernul Fidesz – Medalia de Trădător. Noi trei reprezentăm amenințarea principală pentru pacea din Ungaria, și nu Victor Orbán, care ne oferă țara pe tavă pentru politicile coloniale ale Rusiei”. El a declarat pentru portalul “În spatele meu nu este nicio organizație, la proteste eu îmi exprim propria mea părere. De aceea trebuie să fiu numit pericol pentru securitatea națională a Ungariei, trebuie să se discute despre mine în acel comitet, în loc să vorbească despre extremiștii care i-au agresat pe funcționarii publici cu ajutorul polițiștilor.”
Árpád Schilling este unul dintre cei mai apreciați regizori de teatru maghiari, fiind fondatorul companiei private Krétakör - Cercul de Cretă, cu care a interpretat spectacole valoroase în toată lumea. Krétakör funcționează în prezent ca centru de arte contemporane, desfășurând programe educaționale și sociale. Primul spectacol montat de Árpád Schilling în România a avut premiera în 21 mai 2017 la Timișoara, în cadrul Festivalului Euroregional de Teatru TESZT. Este vorba despre „EXIT”, coproducția Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara cu Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad și Teatrul Național din Sombor, Serbia. Textul scris de Árpád Schilling împreună cu Láng Annamária, dramaturg Biró Bence, se bazează pe improvizațiile actorilor și tratează subiectul migranților economici. Douăsprezece persoane din România, Ungaria și Serbia doresc să intre pe teritoriul Angliei, dar la coborârea din avion sunt prinse într-un inter-spațiu pentru o perioadă nedefinită, fiind obligați să își confrunte temerile, prejudecățile și să găsească soluții în situații-limită.
„EXIT” reflectă preocuparea lui Schilling pentru problema crizei imigranților, precum și pentru problemele sociale în context mai larg. „EXIT” va participa la a patra ediție a Platformei Internaționale de Teatru București, în urma selecției făcute de criticul Cristina Modreanu. Spectacolul se va juca la ARCUB vineri, 13 octombrie, de la ora 19:00.