Timisoara

Saptamana de foc a Teatrului se apropie de gongul final

Saptamana de foc a Teatrului se apropie de gongul final

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 9 ani si 8 luni
Vizualizari
706

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Săptămâna de foc a Teatrului se apropie de gongul final

Spectacole dure, teatru politic, manifest, despre conflicte etnice, războaie și răni nevindecate, despre antisemitism, fantoma lui Stalin, spectacole despre rostul artei, nașterea culturală a Europei și damnarea Poetului, povești de iubire și muzici bune de ascultat mult după miezul nopții: frisonul TESZT-ului străpunge, electrizant, conștiințe. Săptămâna de foc la Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely” se apropie de un final incandescent.

Iată programul Festivalului Euroregional de Teatru TEZST în acest week-end:
Vineri, 30 mai:
- ora 17, sala Studio: premiera spectacolului creat de coregrafele Baczo Tunde și Taborosi Margareta pe parcursul acestei săptămâni
- ora 19, în Sala Mare a Teatrului Maghiar din Timișoara, „Melodii Wilhelm”, de Tolnai Otto, coproducție Ungaria- Franța-Serbia, a Teatrului Jel, în regia celebrului dansator-coregraf Nagy Jozsef. ”Producţiile lui Josef Nadj, dansatorul-coregraf de origine maghiară care locuieşte în Franţa, pot fi percepute ca având caracteristicile comune ale spectacolului, dansului şi teatrului. Coregrafia sa se bazează pe sensibilităţile performerilor şi sunt cel mai des etichetate ca fiind inspirate din lumea Pinei Bausch, a teatrului-dans. În creaţiile sale, muzica şi artele vizuale sunt esenţiale. Există întotdeauna o idee centrală întrupată pe scenă cu ajutorul muzicii, mişcării şi efectelor vizuale. Ceea ce îl preocupă pe Nadj se reflectă bine în cea mai recentă lucrarea a sa, Cântecele lui Wilhelm, bazată pe poemele lui Ottó Tolnai”.
- ora 22, în Sala Mare a Teatrului Maghiar ”Csiky Gergely”, The Symptoms, Budapesta, ”Apropo – așa voi fi într-o bună zi”, un spectacol de Szabo Reka.
-ora 24, Concertul de la Miezul nopții, Bakos&Jovancic: Povești barbare, în sala Studio.
Sâmbătă, 31 mai:
- ora 17, în sala Studio, spectacolul participanților la workshop-ul TESZT, o premieră în regia lui Urban Andras.
- ora 20, Pinter Bela&Trupa joacă, în Sala Mare, ”Secretele noastre”.
„Nimeni nu e perfect şi cu toţii avem secretele noastre… nu suntem fără de greşeală… dar suntem fanaticii sobri ai realităţii şi sclavii compromisurilor bune” , spune Pánczél György despre acest spectacol, care îl readuce la Timișoara pe Pinter Béla în triplă ipostază de dramaturg, regizor și actor.
- ora 23, în sala Studio , Jam teatral cu Trupa Secretă din Budapesta, regia Karpati Peter.
TESZT 2014 se va încheia cu Concertul de la Miezul Nopții susținut ( de la ora 24) de Muller Peter Sziami, Kirschner Peter and friends.

Festivalul Euroregional TESZT se desfășoară în perioada 24-31 mai 2014, la Timișoara. Este organizat de Teatrul Maghiar Csiky Gergely și finanțat de Consiliul Local al Municipiului Timișoara. Toate spectacolele din programul festivalului sunt traduse în limbile română și engleză. Accesul la Concertele de la Miezul nopții este liber.

Vă așteptăm cu drag la TESZT!