Timisoara

Saptamana Mondiala a Alaptarii

Detalii eveniment

Categorie
Evenimente parinti si copii
Modificat
acum 7 ani si 5 luni
Vizualizari
1722

Reprezentari

DataOraLocatie
Vineri 1 august 2014 - Joi 7 august 2014

Voteaza & Distribuie

Prezentare eveniment

În săptămâna 1-7 august a fiecărui an, pentru a aduce în vedere beneficiile alăptării şi nevoia de sprijin la nivel mondial, Acţiunea Alianţei Mondiale pentru Alăptare organizează Săptămâna Mondială a Alăptării. Aceasta este sărbătorită în 120 de ţări şi marchează semnarea Declaraţiei "Innocenti" de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF, declaraţie care punctează beneficiile alăptării şi obiective globale şi guvernamentale.

Cu această ocazie, Asociaţia Alăptează! Timişoara va organiza şi va ajuta la organizarea câtorva evenimente specifice.

1 august, ora 10:00, în Parcul Botanic. În întreaga lume, mii de mame care alăptează şi bebeluşii/copiii se vor întâlni pentru a participa la Marea Ataşare la Sân, un eveniment creat cu scopul alăptării simultane în multiple locaţii de pe glob. Prima Mare Ataşare a avut loc în Aoteroa, Noua Zeelandă, în anul 2005, iar acum s-a răspândit la nivel global. Anul acesta se doreşte depăşirea recordului actual: 14536 de mămici participante.

5 august, ora 18:00, la Casa Adam Müller Guttenbrunn. Va avea loc proiecţia naţională a documentarului „Îndrăznesc să alăptez!”, o producţie Irina Thiery de la Lion Mentor Association. Într-o Românie în care numai 12% dintre bebeluşi beneficiază, în primele 6 luni de viață, de primul lor drept – alimentația exclusivă cu lapte matern – mamele învață din nou să-şi hrănească sugarii la sân, aşa cum recomanda UNICEF şi Organizația Mondială a Sănătății. Revoluţia româncelor care îndrăznesc să-şi alăpteze copiii a iscat controverse şi a generat dezbateri încinse. Este primul documentar românesc despre alăptare care încurajează tinerele mame să se informeze, să apeleze la consilieri în lactație atunci când întâmpină dificultăți, să nu recurgă la alimentație artificială fără indicație medicală clară şi să-şi hrănească bebeluşii exclusiv la sân în primele 6 luni de viață. Miturile legate de alăptare sunt de-acum demontate, fiind analizate opţiunile şi fiind dezbătute drepturile femeii, aşa cum sunt ele înţelese în sistemul sanitar românesc.

Proiecția națională va avea loc în următoarele oraşe: Baia Mare, Bacău, Bistrița, Bucureşti, Braşov, Cluj Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iaşi, Miercurea Ciuc, Oradea, Sf. Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgovişte, Tg. Mureş şi Timişoara.

6 şi 7 august, ora 18:00, la sediul Asociaţiei Alăptează! Timişoara de pe strada Glad nr.96 A. Curs informativ şi interactiv despre alăptare, importanţa acesteia, ataşarea corectă a bebeluşului la sân, depăşirea dificultăţilor şi multe alte informaţii utile pentru viitoarele mămici, urmat de dezbateri pe tema alăptării şi cum este aceasta abordată în sistemul medical românesc la ora actuală. Invitaţi speciali la eveniment vor fi cadre medicale şi specialişti în domeniu. Săptămâna se va încheia cu o zi relaxantă în care mămicile şi viitoarele mămici se vor putea familiariza cu diferite lucruri utile pentru bebeluşi şi alăptare, şi vor avea ocazia să probeze sisteme de purtat ergonomice, având posibilitatea de a câştiga unul din premiile tombolei organizate de Asociaţia Alăptează! Timişoara.

Alăptarea contribuie la creşterea şi dezvoltarea armonioasă a bebeluşilor şi a copiilor. Studiile recente arată că nou-născuţii alăptaţi exclusiv cel puţin în prima jumătate de an de viaţă prezintă un risc mai scăzut de morbiditate şi mortalitate infantilă, obezitate în viaţa de adult, disfuncţii digestive, diabet, boli cardio-vasculare, şi multe altele.

Filtre eveniment

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta