Timisoara

Teatrul German de Stat Timisoara in turneu in Luxemburg

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 7 ani si 8 luni
Vizualizari
731

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Teatrul German de Stat Timișoara în turneu în Luxemburg

Teatrul German de Stat Timișoara (TGST) va prezenta spectacolul „Pescărușul” de A.P.Cehov, în regia lui Yuri Kordonsky la Teatrul Municipal din Esch-sur-Alzette, Luxemburg.
Cele trei reprezentații vor avea loc în 12, 13 și 14 martie 2015, la ora 20.
Celebra piesă „Pescăruşul” de A.P.Cehov a fost montată de regizorul Yuri Kordonsky pe scena TGST în 2013, în scenografia lui Dragoș Buhagiar. Distribuția îi reunește pe actorii Ioana Iacob, Horia Săvescu, Franz Kattesch, Olga Török, Rareş Hontzu, Enikő Blénessy, Anne-Marie Waldeck, Radu Vulpe, Georg Peetz, Konstantin Keidel, Aljoscha Cobeţ, Isa Berger, Paul Cebzan și Dana Borteanu.
În „Pescăruşul”, conflictele personajelor sunt cauzate de două problematici esenţiale, cea artistică şi cea romantică, a iubirii în toate formele ei. Regizorul adaugă textului un surplus de emoţie, izbutind să păstreze atmosfera rusească a scriiturii şi încorporând publicul în poveste. Despre acest spectacol, criticul de teatru Marina Constantinescu susține: „Vibraţia unei performanţe, cum este acest Pescăruş, vine din felul riguros, impecabil în care textul este rostit şi asumat pînă la ultima lui fibră [...] Kordonsky ştie cum să scoată aripile din fiecare actor. Aripi de înger, de demon. De zbor.”
Format la Sankt Petersburg sub îndrumarea celebrului Lev Dodin, Yuri Kordonsky a montat spectacole în mai multe țări europene, fiind distins cu numeroase premii, precum Premiul The Golden Light din Sankt Petersburg, două premii UNITER sau Premiul pentru cel mai bun spectacol, acordat de Uniunea Teatrelor Europene. Dragoş Buhagiar a colaborat de-a lungul timpului cu prestigioși regizori. E laureat a mai multor premii UNITER pentru scenografie, iar în 2008 a primit premiul pentru cea mai bună scenografie a anului, acordat de secţia română a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru.
Montarea „Pescărușul“ a participat de-a lungul timpului și la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și la Festivalul Național de Teatru de la București.

Foto: Imagini din „Pescărușul“, producţie a Teatrului German de Stat Timişoara