Timisoara

Teatrul German participa la Festivalul Interetnic de la Miercurea Ciuc

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 9 ani si 7 luni
Vizualizari
876

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Teatrul German participă la Festivalul Interetnic de la Miercurea Ciuc
Teatrul German de Stat Timișoara (TGST) va fi prezent anul acesta în cadrul Festivalului Interetnic de Teatru de la Miercurea Ciuc cu spectacolul „Nepal” de Urs Widmer, în coordonarea și interpretarea lui Franz Kattesch și Konstantin Keidel, actori ai TGST. Spectacolul se va juca sâmbătă, 25 octombrie 2014, la ora 21 în sala Teatrului Municipal „Csiki Játékszin” din MiercureaCiuc.

Festivalul Interetnic de Teatru este un eveniment itinerant organizat o dată la doi ani de către un teatru al unei minorități naționale din România. Ediţia a şaptea a festivalului este găzduită în premieră de Teatrul Municipal „Csiki Játékszin” din Miercurea Ciuc și va avea loc în perioada 21- 26 octombrie 2014. În program se regăsesc treisprezece companii de teatru din zece orașe ale României cu treisprezece spectacole jucate în limbile maghiară, germană și idiș.
Producția „Nepal” a avut premiera pe 17 octombrie 2014, scenografia fiind semnată de Zsolt Fehérvári, iar dramaturgia de Andrea Reisz. Urs Widmer e considerat un reprezentant de seamă al literaturii de expresie germană. Acesta evocă în „Nepal” povestea lui Hans şi Heinz, doi bărbați care se ascund într-un teatru. Cei doi îşi petrec timpul cu jocuri și povestiri, îşi reînscenează fanteziile și coşmarurile. Teatrul este pentru ei un refugiu faţă de pericolele lumii exterioare. Nepal este invocat ca destinație îndepărtată și deopotrivă ca ideal de libertate. Autorul Urs Widmer izbutește, inclusiv prin jocuri de cuvinte şi umor negru, să formuleze o atitudine critică la adresa societății. Adaptarea piesei de către Franz Kattesch și Konstantin Keidel pentru TGST a fost realizată în concordanţă cu dorinţa autorului: „Piesa este adaptabilă şi trebuie rescrisă pentru fiecare oraş.” Astfel, au fost luate în considerare în special aluziile la nume şi evenimente locale.